Schrier: "Dioxine-uitstoot REC niet te voor komen"

15 jun 2016 - 22:19

Bij het opstarten van de afvaloven in Harlingen is meer dioxine dan gewoon vrijgekomen, dat zegt gedeputeerde Michiel Schrier van de provincie Fryslân.

De afvaloven lag in maart en april een tijd stil vanwege onderhoudswerkzaamheden. Na het opstarten zijn toen metingen gedaan. Een dag later zijn die herhaald, maar toen bleef de uitstoot van dioxine binnen de vergunning. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid geweest. Volgens gedeputeerde Schrier is het onwenselijk, maar niet te voorkomen dat bij het opstarten van een afvaloven dioxines vrijkomen. 

Toch wil Schrier alles op alles zetten om afvalverwerker Omrin te dwingen om er nog meer rekening mee te houden. Zo zal in het vervolg stof dt achter de filter ligt handmatig worden weggehaald. Ook wordt de omleiding uit de oven gehaald. Die wordt nu gebruikt bij het opstarten van de oven.

Alle uitstoot wordt vanaf volgend jaar door een speciale doekenfilter gehaald. Gedeputeerde Schrier verwacht dat de uitstoot van de gevaarlijke dioxines dan nog verder teruggebracht wordt.

(Advertentie)
(Advertentie)