Jack Kooistra krijgt Zilveren Anjer opgespeld in Amsterdam

15 jun 2016 - 12:58

Leeuwarder Jack Kooistra heeft woensdagochtend in het Koninklijk Paleis in Amsterdam de Zilveren Anjer opgespeld gekregen door prinses Beatrix. Kooistra krijgt de onderscheiding voor zijn werk als schrijver over de Tweede Wereldoorlog en zijn felle strijd om oorlogsmisdadigers op te sporen en voor de rechter te brengen. De Zilveren Anjer wordt sinds 1950 uitgereikt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en toegekend aan personen die zich vrijwillig inzetten voor de cultuur of natuur in ons land.

Tot 2004 reikte prins Bernhard de onderscheidingen uit, daarna heeft prinses Beatrix die taak overgenomen. ''Ik bin net gau fan de kaart, mar doe't ik dy anjer opspjelde krige, rekke ik dochs wat emosjoneel'', zegt Kooistra na de uitreiking.

Uit het rapport van het Prins Bernhard Cultuurfonds: "Het onderzoek van Jack Kooistra naar slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog heeft geresulteerd in een grootschalig archief en omvangrijke boekpublicaties. Ook vormt het de basis van enkele oorlogsmonumenten. Daarnaast heeft zijn research geleid tot het opsporen en veroordelen van oorlogsmisdadigers. Zijn verrichtingen als geschiedschrijver hebben slachtoffers uit de anonimiteit gehaald en in ons geheugen verankerd."

(Advertentie)
(Advertentie)