inwoners Súdwest-Fryslân geven gemeente bezuinigingstips

09 jun 2016 - 12:40
Foto: Omrop Fryslân

Ruim 150 inwoners van Zuidwest-Fryslân hebben voor zes miljoen euro aan ideeën ingediend bij de gemeente waar volgens hun op kan worden bezuinigd. Zo geeft men aan dat er wel bespaard kan worden op de schuldhulpverlening en dat de onroerendgoedbelasting met 2,5 procent omhoog kan.

Verder zou er een boeteregeling moeten komen voor verhuurders van gebouwen die langere tijd leegstaan. Organisatoren van grote evenementen moeten zelf verantwoordelijk worden voor het afval dat wordt achtergelaten.

Burgers moeten betalen voor al het bouw- en sloopafval dat zij aanbieden, vinden de bewoners. Nu zijn de eerste twee kuub nog gratis. De gemeente Súdwest-Fryslân moet struktureel 4,5 miljoen euro besparen. In het coalitie-akkoord werd in 2014 vastgelegd dat bezuinigingen in samenwerking met de bewoners moeten worden gedaan.

Het college heeft de ideeën beoordeeld op haalbaarheid. Er kan onmiddellijk voor 1,3 miljoen bespaard worden, zeggen burgemeester en wethouders. Deze bezuinigingen worden opgenomen in de perspectiefnota. Op 15 juni praten het college en de gemeenteraad met de inwoners over de ideeën in de openbare bijeenkomst.

(Advertentie)
(Advertentie)