Vliegbasis Leeuwarden verwacht spektakel bij Luchtmachtdagen

09 jun 2016 - 07:06

Operatie Luchtsteun. Dat is het thema van de komende Luchtmachtdagen op vliegbasis Leeuwarden. De luchtmacht wil op 10 en 11 juni laten zien wat er wordt gedaan, wat de ervaringen zijn in het veld en ook waar de luchtmacht voor staat. Bovendien wordt er aandacht besteed aan hoe er internationaal wordt samengewerkt en aan goed 'Nabuurschap'. Defensie wil stilstaan bij de bijdrage die de luchtmacht al jaren levert aan vrede en veiligheid overal op de wereld, maar ook in eigen land.

Een deel van de basis staat volledig in het kader van de missies van de luchtmacht. Zo is er een zogeheten shelter, een bunker, ingericht met informatie over de missies van nu. Bijvoorbeeld de missie in Mali (Afrika) en de inzet van de F-16's in de afgelopen 23 jaar, zoals nu in het Midden-Oosten.

De F-35

De grote publiekstrekker is de F-35. Een van beide Nederlandse toestellen krijgt een plekje in de 'Static-show'. Daar kan het publiek de vliegtuigen goed bekijken. Hoewel het publiek dicht bij de andere toestellen kan komen, is de F-35 alleen van een afstand te bekijken. Dat heeft te maken met onder andere de veiligheid en geheime apparatuur aan boord.

In een hangar midden op het terrein staat wel het schaalmodel. Betrokkenen bij het F-35 programma staan daar klaar om tekst en uitleg te geven over de F-35 en de verdere ontwikkeling van het toestel en over het Nederlandse detachement. Het tweede toestel vliegt misschien mee in de show.

De show

De show belooft een waar spektakel te worden. Het is gelukt om de vijf grootste demoteams van Europa naar Leeuwarden te halen. Zo komen de Turkish Stars (Turkije), de Patrouille de Suisse (Zwitserland), de Patrouille de France (Frankrijk), de Red Arrows (Groot-Brittanië) en de Frecce Tricolori (Italië). Ook zijn er twee grote helikopterdemonstraties. Leeuwarden heeft de primeur met de nieuwe show van het Apache-demonstratieteam en ook de Engelse Black Cats komen langs. Daarnaast vliegen nog het Belgische F-16 displayteam, een Slovaakse MiG-29, een Spaanse Eurofighter en historische toestellen zoals de P-51 Mustang en twee Britse Spitfighters.

's Ochtends wordt begonnen met de lichtere toestellen zoals de Mustang. Zo wordt toegewerkt naar de hoogtepunten in de luchtshow. Aan het begin van de middag staat de demonstratie van de Nederlandse luchtmacht gepland. Er wordt een korte blik achter de schermen gegeven over hoe er wordt geopereerd in een crisisgebied. Naast F-16's worden ook helikopters ingezet en een KDC-10 tankvliegtuig. De Red Arrows vliegen alleen op vrijdag en de Patrouille de France alleen op zaterdag.

Kinderen

Voor de jeugd is er veel te doen. Er is een stormbaan, een klimtoren en kinderen kunnen tal van uitdagingen aangaan om te kijken of ze misschien geschikt zijn voor het werk bij de luchtmacht. Interessant is ook 'Sim-City'. In een van de shelters aan de zuidoostkant van het vliegveld kunnen ze vliegen in simulators van een F-16, Red Arrow, een Eurofighter Typhoon, een Rafale en een Spitfire.

Nieuwe baas

Op vrijdag is er ook nog een bijzondere ceremonie. Dan neemt generaal-majoor Dennis Luyt het commando over de volledige luchtmacht over van luitenant-generaal Sander Schnitger. Luyt is geen onbekende op de vliegbasis Leeuwarden. Hij werd in 2010 commandant van de vliegbasis. Daarna werd hij directeur Operaties van de luchtmacht.

Handig om te weten

De controle op de luchtmachtbasis zal streng zijn. In het kader van de veiligheid worden alle tassen gecontroleerd. Omdat er veel drukte wordt verwacht, bij de vorige Luchtmachtdagen in 2014 waren er 245.000 bezoekers, is het handig om van tevoren goed uit te zoeken hoe de vliegbasis het beste kan worden bereikt. De luchtmacht heeft een app gemaakt die te downloaden is in diverse app-stores. Daar staan tips op over de bereikbaarheid en waar de parkeerplaatsen zijn. Er rijden ook pendelbussen tussen het treinstation en de vliegbasis. De luchtmacht heeft een app gemaakt die te downloaden is in verschillende app-stores. Daar staan tips op over de bereikbaarheid en de parkeermogelijkheiden. Er rijden ook pendelbussen tussen het treinstation en de vliegbasis.

Omrop Fryslân doet op 10 en 11 juni de hele dag verslag van de luchtmachtdagen via televisie, radio, de website en de app.

(Advertentie)
(Advertentie)