Nog veel uitdagingen voor Friese cultuursector

08 jun 2016 - 21:58

De cultuursector in Friesland is in de afgelopen vijf jaar erg veranderd, en niet alle veranderingen zijn goed. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport 'Samen werken aan Kunst en Cultuur in Fryslân' van cultuurcentrum Keunstwurk. Het onderzoek is gedaan omdat de huidige cultuurnota van de provincie eind dit jaar afloopt. Het rapport is de basis voor een visie op de nieuwe cultuurnota. Keunstwurk wil met het onderzoek aan de provincie laten zien hoe de cultuursector er op het moment voor staat en hoe zij haar rol er in de komende vier jaar in zien.

Versnippering

Uit het onderzoek blijkt dat het aanbod in de cultuursector erg versnippert is in de afgelopen vijf jaar. De-institutionalisering en een groei in het aantal ZZP'ers zouden de oorzaken hiervan zijn. En dit heeft volgens het rapport weer te maken met de bezuinigingsslag die gemaakt is. De bezuinigingen zorgen er bijvoorbeeld voor dat veel zaken overgenomen zijn door de markt. Het rapport stelt vast dat deze verschuiving ervoor zorgt dat bepaalde zaken nu tussen wal en schip dreigen te vallen. Het gaat dan met name om zaken die niet interessant genoeg zijn om geld mee te verdienen.

CH2018

Natuurlijk komt ook Culturele Hoofdstad 2018 in het rapport aan bod. Ui het onderzoek blijkt dat in de culturele wereld van Friesland de waarde en de kansen van Culturele Hoofdstad goed bekend zijn. Toch blijkt ook dat verscheidene sectoren nog geen aansluiting voelen bij het project. Dit zou beter moeten, zo zegt Keunstwurk. Zij zien er ook voor henzelf een rol in.

Het onderzoeksrapport over de stand van zaken in de Friese cultuursector is aangeboden aan zowel de provinciale als de gemeentelijke politiek.

(Advertentie)
(Advertentie)