Friese gemeenten stemmen in met wietteeltproef

08 jun 2016 - 21:34

Gemeenten in Nederland willen kunnen experimenteren met de teelt van wiet. Een grote meerderheid van de gemeenten hebben deze oproep woensdag gedaan op het congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. In Friesland zijn met name de gemeenten Leeuwarden en Smallingerland groot voorstander van dit soort van experimenten met legale wiet. Het geeft de overheid mogelijkheden om het kweken van wiet te reguleren.

Volgens Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden heeft bijna 90 procent van de gemeenten ingestemd met de plannen. Zowel grote als kleine gemeenten hebben voor gestemd. Crone is blij met dit hoge percentage.

Geen Kamermeerderheid

De oproep van de gemeenten volgt de uitkomsten van het rapport van de commissie Schneiders, die eerder al zei dat er regels moeten komen voor de productie en verkoop van wiet. Of de oproep van de gemeenten ook overgenomen wordt door het Rijk, is nog niet duidelijk. Bij het uitkomen van het rapport van Schneiders zei minister van justitie Ard van der Steur dat er in de Tweede Kamer geen meerderheid is voor het reguleren of legaliseren van Nederwiet.

(Advertentie)
(Advertentie)