Buma: Waardering voor koopzondag-besluit Smallingerland

08 jun 2016 - 20:43

CDA-leider Sybrand Buma heeft grote waardering voor gemeenten die er voor kiezen om geen koopzondag in te voeren. Buma zei dat woensdagmiddag in Smallingerland, een van de laatste Friese gemeenten zonder koopzondag. Buma was in Drachten voor ontmoetingen met CDA-bestuurders en CDA-leden. Buma zei daarbij dat die koopzondag om hem niet hoeft. Hij vindt het juist waardevol dat een dag in de week niet in het teken staat van geld verdienen, maar van familiebezoek of sport.

Een koopzondag in de maand

Gemeenten hebben het recht om hier zelf over te besluiten, maar als het aan het CDA ligt zijn de winkels op geen enkele plek in Nederland vaker dan een keer open in de maand op zondag. In Drachten is de koopzondag een belangrijk politiek thema. Een deel van de middenstand wil graag open op zondag, maar het college van B&W en een meerderheid in de raad zijn er op tegen. Volgens Buma kunnen de winkels beter geholpen worden door de parkeertarieven laag te houden, zo sprak hij in Drachten.

De CDA-ledenmiddag met de nieuwe pasgekozen lijsttrekker trok woensdag zo'n vijftig, voor het grootste gedeelte oudere, CDA-leden. Die zaten vol vragen over diverse onderwerpen zoals de zorg, persioenen, de vluchtelingen, orgaandonatie en landbouw. Het CDA moet als partij trots zijn op de oppositierol van de afgelopen jaren, zo zegt de CDA-leider. De partij is er sterker uitgekomen en Buma denkt dat dat ook in Smallingerland het geval kan zijn. Buma verwacht dat er in het hedendaagse klimaat van felle politieke polarisatie tussen links en rechts weer behoefte is aan een 'middenpartij van zorg, waarden en traditie'.

(Advertentie)
(Advertentie)