Steeds minder kinderen kaatsen

08 jun 2016 - 18:27

Kaatsclubs en verenigingen maken zich zorgen over het aantal Friese kinderen die nog kaatsen. De clubs hebben te maken met een groot teruglopend aantal leden. Dat zegt Sjoukje Kalsbeek van de schoolkaatscommissie Leeuwarden. Hoe het kan dat steeds minder kinderen de Friese sport beoefenen, is niet duidelijk, maar Kalsbeek denkt dat het ligt aan het groot aantal sporten die tegenwoordig worden aangeboden. Met name voetbal is een concurrent van het kaatsen.

Minder geld

Niet alleen het aantal leden is een probleem. Ook zien organisaties van de verenigingen dat ze minder geld krijgen. "En de priizen en krânsen moatte wol betelle wurde", zo zegt Kalsbeek van de schoolkaatscommissie.

Om de Friese sport te behouden, moet er volgens hen actie ondernomen worden. Zo werd woensdagmiddag in Wergea een kaatswedstrijd georganiseerd om het kampioenschap van de gemeente Leeuwarden voor basisschoolparturen. Scholen organiseren steeds vaker speciale kaatssportdagen en kaatslessen voor de kinderen, zodat ze zich na afloop misschien wel willen aansluiten bij een kaatsclub.

Trefwoorden: 
kaatsen Sjoukje Kalsbeek
(Advertentie)
(Advertentie)