Cliëntenraad stuurt brandbrief over wijkteams Leeuwarden

08 jun 2016 - 10:56

De cliëntenraad Werk en Inkomen Leeuwarden heeft een brandbrief naar de gemeenteraad gestuurd. Daarin vragen ze aandacht voor de problemen met de sociale wijkteams. Die werken niet goed, zegt de cliëntenraad die verantwoordelijk is voor de belangen van mensen met een uitkering. Leden van de raad krijgen klachten van hun cliënten over de privacy. Zo zouden zkane die in een vertrouwelijk gesprek met iemand van het wijkteam besproken zijn, daarna besproken worden in het hele team.

Bovendien hebben de wijkteams eigenlijk twee taken, met tegenstrijdige belangen, zegt Renee Reijenga van de cliëntenraad. Aan de ene kant moeten ze mensen helpen, zorg verlenen en een vertrouwensband opbouwen. Aan de andere kant hebben de mensen van het wijkteam de opdracht om de cliënten zoveel mogelijk te laten deelnemen en hier ook op te controleren. Die twee taken, dat kan niet allebei, zegt Reijenga. Zij wil dan ook dat de gemeenteraad eigenlijk weer taken weghaald bij de wijkteams.

Werkwijze

Andere klachten van de cliëntenraad gaan over de werkwijze. Zo zouden de medewerkers van het wijkteam zonder informatie bij mensen langsgaan en ze thuis ondervragen, om zo een dossier op te bouwen. Terwijl de cliënten voor de invoering van de wijkteams op het gemeentehuis al een uitgebreid gesprek hebben gehad en allemaal gegevens hebben gegeven. Daarnaast krijgen mensen vragen over schulden of verslavingen. Dat komt intimiderend over, zegt Reijenga.

Amaryllis: volgens afspraken

Volgens programma-manager Astrid de Bue van Amaryllis is de werkwijze van de sociale wijkteams in Leeuwarden volgens afspraken die zijn gemaakt met de gemeente. De sociale wijkteams in Leeuwarden werken zo als de gemeente het wil hebben. "Het is jammer dat mensen denken dat wij hun willen 'verhoren'. Wij krijgen geen dossiers met privé-informatie van de gemeente. Als we langskomen bij mensen dan is dat omdat wij willen bekijken of wij hun kunnen helpen."

(Advertentie)
(Advertentie)