Bouw van opvanglocaties voor vluchtelingen gaat te traag

08 jun 2016 - 07:37

De bouw van nieuwe opvanglocaties voor vluchtelingen in Fryslân gaat te traag. Dat schrijft de zogenaamde Regietafel die zich bezighoudt met het vluchtelingenprobleen aan alle Friese gemeenten en het kabinet. In die Regietafel zitten vertegenwoordigers van diezelfde gemeenten, het COA en de Veiligheidsregio Fryslân. Voorzitter is commissaris van de koning John Jorritsma.

Volgens de Regietafel zit er teveel tijd tussen het besluit over de bouw en de realisatie. De vertraging is vaak een jaar of anderhalf jaar. Het COA, het kabinet en de gemeenten zouden er meer aan moeten doen om die tijd korter te maken, anders kan onze provincie de vluchtelingenstroom niet aan.

Procedures kunnen korter

Burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen, ook lid van de Regietafel, denkt dat de interne procedures van het COA korter kunnen. Ook moet het kabinet volgens hem kijken naar alle regels rondom het bouwen van opvanglocaties. Als er minder regels zijn, gaat het proces vlugger, zegt hij.

Quotum

Daarnaast loopt ook de opvang van statushouders in onze provincie achter bij wat het plan is. Alle gemeenten hebben een quotum gekregen. Dat is het aantal mensen dat een verblijfsvergunning gekregen heeft en dat recht heeft op woonruimte, De gemeenten zijn daar verantwoordelijk voor, maar halen het quotum vaak niet. Daardoor blijven deze statushouders in een azc wonen, terwijl ze daar eigenlijk niet meer horen.

Landelijk zouden er dertig azc minder nodig zijn als alle statushouders op tijd woonruimte aangeboden krijgen, vertelt Van der Zwan, Hij roept Friese gemeenten dan ook op om samen te werken op dit gebied, zodat deze mensen sneller woonruimte kunnen vinden.

(Advertentie)
(Advertentie)