Azc voor 300 asielzoekers komt definitief naar Harlingen

06 jun 2016 - 18:17
(argyffoto) - Foto: ANP

Burgemeester en wethouders hebben maandag definitief besloten dat op het Balklandterrein aan de Westerzeedijk in Harlingen een azc komt. Daarin worden driehonderd vluchtelingen ondergebracht. De gemeenteraad ging eerder al akkoord.

Het azc komt er voorlopig voor een periode van vijf jaar, met een optie op verlenging van nog eens vijf jaar. Voor de zomer van 2017 moet het azc open kunnen. De gemeente moet daarvoor nog afspraken maken met het COA. Een aannemer voor de bouw van het centrum is ook nog niet gevonden.

Omwonenden hadden vooraf kritiek op de locatiekeuze van de gemeente. Burgemeester en wethouders willen geen andere plek. Ze gaan met omwonenden en andere betrokkenen overleggen over de inpassing van het centrum op het Balklandterrein. De gemeente heeft er een adviesgroep voor opgericht, waar op dit moment 35 mensen in zitten. De adviesgroep denkt onder andere mee met gemeente en COA over de inrichting van het terrein, over de communicatie met omwonenden en over de leefbaarheid en de veiligheid.

Na de zomer geeft de gemeente op een openbaar toegankelijke bijeenkomst meer informatie over de komst van het asielzoekerscentrum.

(Advertentie)
(Advertentie)