Raad van Toezicht voor de omroepen bekend

06 jun 2016 - 12:29

Rein van der Kluit wordt de eerste voorzitter van de Raad van Toezicht van de RPO, de nieuwe organisatie van de Regionale Publieke Omroep in Nederland. Van der Kluit is niet onbekend in Fryslân. Hij werkte jarenlang bij de provincie Fryslân, onder andere in de functie van kabinetschef van de Commissaris.

Van der Kluit werkte later in Zeeland als hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat. Van der Kluit is lid van het CDA.

Onafhankelijk advies

De leden van de Raad van Toezicht zijn voorgedragen door een onafhankelijk bureau. Staatssecretaris Sander Dekker heeft de voordracht een op een overgenomen, zo heeft het ministerie van OC&W bekendgemaakt. Er zitten vijf mensen in de Raad van Toezicht. Andere leden in de raad zijn Maria Henneman - oud-verslaggever van het NOS-journaal - en Roeland Stekelenburg, die nu nog lid is van de Raad van Commissarissen van Omrop Fryslân. Stekelenburg krijgt bij de RPO de specifieke opdracht om er voor te zorgen dat het Fries goed vertegenwoordigd blijft bij de RPO. De laatste twee leden van de Raad van Toezicht zijn Babette Aalberts, een advocaat die gespecialiseerd is in mediarecht, en Daniëlle Jansen Heijtmajer. Zij is in het dagelijks leven global process director Finance bij zuivelcoöperatie Friesland Campina. 

Jan Koster is positief

Directeur Jan Koster van Omrop Fryslân is positief over de eerste Raad van Toezicht van de RPO. Volgens hem gaat het om een 'sterke ploeg'. Koster is ook blij dat Stekelenburg in de Raad van Toezicht komt. 

Zoeken naar directeuren

De Raad van Toezicht van de RPO zal nu aan de slag met het zoeken en benoemen van de directie van de nieuwe RPO. Voor de korte termijn zal een kwartiermaker worden benoemd. Die moet aan de slag met de begroting voor 2017 en de concessie-aanvraag. Die begroting voor 2017 wordt al moeilijk genoeg, want de 13 regionale omroepen moeten in 2017 gezamenlijk 17 miljoen euro bezuinigen. Tegelijk streeft de RPO volgens het persbericht naar een 'sterke regionale journalistiek' en een 'slagvaardigere regionale omroep'.

(Advertentie)
(Advertentie)