Aktievoerders voor expositie Jentsje Popma zetten door

03 jun 2016 - 19:09

De actievoerders die een overzichtsexpositie van Jentsje Popma in het Fries Museum willen hebben, gaan door met hun strijd. Ze nemen geen genoegen met het aanbod van museumdirecteur Kris Callens. Die wil alle werken van Popma beschikbaar stellen voor een tentoonstelling, maar geen ruimte in het museum zelf.

Volgens Callens is Popma een 'verdienstelijk schilder' maar voldoet de kunstenaar niet aan de criteria voor zo'n expositie. Daarvoor moet een kunstenaar in het buitenland naam hebben gemaakt of in Friesland de Gerrit Bennerprijs hebben gewonnen.

Bovendien heeft het museum op dit moment de handen vol aan grote projecten zoals de expositie over de Friese schilder Alma Tadema. Volgens woordvoerder Jitse Sikkema heeft intussen een groot aantal Friese kunstenaars en galeriehouders zijn sympathie voor de actie uitgesproken. Volgens hen is Popma van grote waarde geweest voor de ontwikkeling van de Friese landschapskunst en een grote invloed gehad op het aantal kunstenaars die wel nationaal en internationaal hebben gekregen. Popma zelf blijft bescheiden over zijn oeuvre, maar is wel blij met alle steun en aandacht voor zijn werk, zo zegt de kunstenaar in het radioprogramma Weistra op wei bij Omrop Fryslan.

(Advertentie)
(Advertentie)