Grensrechter Zeinstra: ''Nij haadstik yn myn jongesboek''

03 jun 2016 - 12:37

Als het aan grensrechter Erwin Zeinstra ligt, is het al volgende week vrijdag. Op die dag begint het EK voetbal in Frankrijk en daar zal de inwoner van Dronrijp actief zijn. Samen met scheidsrechter Björn Kuipers en collega-grensrechter Sander van Roekel zal Zeinstra in Frankrijk een aantal wedstrijden leiden. Welke duels het Nederlandse scheidsrechtersteam in goede banen zal leiden wordt later duidelijk. Maandag stappen ze in het vliegtuig naar Parijs. 

Het is voor Zeinstra een nieuw hoogtepunt in zijn carrière. Eerder vlagde de grensrechter al op het EK van 2012, op de Confederations Cup yn 2013 en op het WK in 2014. "Dit is wer in nij haadstik yn myn jongesboek", vertelt Zeinstra. Dit seizoen hadden Kuipers en zijn assistent-scheidsrechters al de leiding bij de kwartfinale van de Champions League en de halve finale van de Europa League. Daar went Zeinstra niet aan: "It wurdt nea gewoan. It is wol bysûnder dat dit ús tredde eintoernoai wurdt."

Dromen van finale

Het grote doel van Zeinstra en co is om de finale van het EK te doen. Twee jaar geleden op het WK waren ze al dicht bij, maar toen gooiden de goede prestaties van het Nederlands elftal roet in het eten. Volgens Zeinstra maken ze dit jaar een kans op de finale, alleen moeten ze dan zelf geen fouten maken in de groepswedstrijden. Bovendien zijn er meer die daarvoor in aanmerking komen. "It is net fanselssprekkend dat we de finale dwaan meie. Der binne noch mear kânshawwers."

Jammer

De Friese grensrechter vindt het wel jammer dat Oranje zich niet heeft geplaatst voor het toernooi. Er is nu geen sprake van Oranjekoorts in het land en dat merkt ook Zeinstra. "It libbet no folle minder." Toch zijn Kuipers, Van Roekel en Zeinstra er helemaal klaar voor. "Om my koe it moarn wol begjinne", vertelt Zeinstra.

(Advertentie)
(Advertentie)