"Regel over opruimen asbest binnen acht jaar is overdreven"

02 jun 2016 - 14:39

De regel dat over acht jaar al het asbest weg moet zijn, is overdreven. Dat vindt Hans Schaeffer van de opleiding bouwkunde van de NHL Hogeschool. Het hangt er volgens hem vanaf of het asbest niet in stukken ligt en daardoor schadelijk is. Als het nog goed is en mensen komen er verder niet aan, dan is het asbest niet gevaarlijk.

Hij reageert daarmee op deskundigen die zeggen dat het verwijderen van asbest voor onnodige ontruimingen en grootschalige schoonmaakoperaties zorgen. Ook zouden de gezondheidsrisico's meestal maar klein zijn. Schaeffer sluit zich hierbij aan.

Wie moet het betalen?

Schaeffer vraagt zich bijvoorbeeld ook af wie dat allemaal moet betalen, want er is volgens hem heel veel asbest te verwerken, ook in Fryslân. De overheid maakt het probleem de laatste jaren steeds groter, zo zegt de coördinator van de opleiding Bouwkunde. ''Nei de Twadde Wrâldoarloch wist de oerheid al dat asbest gefaarlik wie en doe hawwe sy der neat mei dien. Dat moat no allegear ynhelle wurde''. Een betere oplossing zou volgens hem zijn om de mensen een goede voorlichting te geven over wat wel en niet kan wanneer je asbest zelf wilt verwijderen.

Eerder kwam naar buiten dat deskundigen de verhouding maar scheef vinden tussen wat het kost om asbest op te ruimen en wat het oplevert. Staatssecretaris Dijksma praat donderdag met vertegenwoordigers van gemeenten en provincies om afspraken te maken over het verwijderen van asbest. Maar de deskundigen zeggen dat gewonen mensen die zich in de asbestkwestie hebben verdiept soms beter op de hoogte zijn van de risico's dan de verantwoordelijke bestuurders. 

Trefwoorden: 
asbest Hans Schaeffer NHL
(Advertentie)
(Advertentie)