Waar moet de nieuwe commissaris van de koning aan voldoen?

01 jun 2016 - 22:36

De nieuwe commissaris van de Koning moet een positieve inspirerende persoon zijn die goed op de hoogte is van de Friese subcultuur. Is die persoon dat niet, dan moet die bijgeschoold te worden. Nog belangrijker is dat hij of zij veel van van de provincie houdt. Dat moet volgens zanger Syb van der Ploeg in de profielschets staan van de nieuwe Commissaris van de Koning.

Oud-commissaris Hans Wiegel vindt dat het een ambassadeur moet zijn, naar gemeenten, het bedrijfsleven en andere instellingen toe. En hij moet in Den Haag zaken voorelkaar krijgen.

Dat is ook voor het MKB van belang, zegt Renate Westdijk van MKB Nederland, afdeling Friesland. Volgens haar moet de commissaris iemand zijn met een ondernemende geest. iemand die aan zijn ambtenaren uit kan leggen dat praatjes alleen niet genoeg zijn.

Ids Hellinga, de nieuwe voorzitter van de PC, wil dat in elk geval bovenaan het profiel komt te staan dat het moet gaan om zaken die van belang zijn voor de provincie. het gaat volgens hem om de cultuur en andere zaken waar we sterk in zijn.

Het zou ook mooi zijn als de nieuwe commissaris goed kan zingen, zegt Syb van der Ploeg. Want in de zomermaanden moet hij zo'n beetje alle dagen het Fries volkslied meezingen.

(Advertentie)
(Advertentie)