Campus Fryslân wil in gebouw De Beurs na verhuizing bieb

01 jun 2016 - 18:40

De Rijksuniversiteit zoekt voor de nieuwe faculteit in Friesland een onderkomen in de Friese hoofdstad. Sinds begin dit jaar is de RUG in Leeuwarden begonnen met een Engelstalige bachelorstudie, zes nieuwe masterprogramma's en een zogenaamde Graduate School met vijftig promovendi. Voor huisvesting van Campus Fryslân is het oog gevallen op het Beursgebouw. Daar zit nu nog de bibliotheek, maar die zal binnenkort naar de eerde gevangenis Blokhuispoort verhuizen.

Oud-Leeuwarder horeca-ondernemer Theo Douma wil een soort Markthallen in de Beurs maken.

Als voorbeeld heeft Douma de Markthallen in Rotterdam en Amsterdam op het oog. Hij wil daarbij op de eerste verdieping een grote markt met vers eten en Friese streekproducten. Daaronder moet plaats komen voor 25 restaurants die dag en nacht open zijn. De Beurs zou zo een magneetfunctie kunnen krijgen voor heel Friesland en ver daarbuiten.

De Leeuwarder wethouders Deinum en Diks hebben positief op het initiatief van Douma gereageerd. Maar ze zijn op dit moment wel met andere partijen in onderhandeling voor een andere bestemming van de Beurs. In dat geval is Douma al een alternatieve locatie aangeboden, maar daar wil Douma vooralsnog niets van weten.

(Advertentie)
(Advertentie)