Film over Nederlandse asielzoekers in Fryslân

01 jun 2016 - 15:55

Regisseur en scenarioschrijver Marijn van Leeuwen en producent Milou van Dobben zijn van plan een film te maken over Fryslân. De titel is: “Wat voelt als thuis”. De film gaat over een jongen die in het onafhankelijke Fryslân asiel aanvraagt als er oorlog in Nederland is. De jongen verstaat geen Fries, de cultuur is anders en dat allemaal bij elkaar levert veel problemen op. Van Leeuwen wil met de film aandacht vragen voor de problemen van vluchtelingen.

Van Leeuwen studeert af op de film. Hij is een actie begonnen om de 6000 euro voor de film bij elkaar te krijgen. ''Ik werkte bij New Dutch Connections met vluchtelingen en zag hoe kwalijk het is dat mensen zo negatief over hen denken en praten. Daar wilde ik iets mee doen. 'Ik wilde het probleem letterlijk en figuurlijk dichterbij brengen. De film gaat daarom over oorlog in Nederland. Friesland is onafhankelijk en daarom vluchten mensen daar naartoe. Hier lopen ze tegen problemen aan waar vluchtelingen in Nederland ook tegenaan lopen, zoals een taalbarrière”, vertelt Van Leeuwen. Hij en Van Dobben praten geen Fries, maar ze hebben een groot team om zich heen dat hun daarbij kan helpen.

De Film is Marijn van Leeuwen zijn afstudeerproject op de Hogeschool voor de Kunsten in Utreht. Milou van Dobben is al afgestudeerd. Zij helpt Van Leeuwen.

Er is nog wel wat geld nodig om de film te kunnen maken. Dat proberen ze nu bij elkaar te krijgen door steun vanuit de maatschappij. De website www.cinecrowd.nl/wat-voelt-als-thuis is sinds dinsdag online. Hij blijft tot en met 5 juli in de lucht. Ze hopen 6000 euro op te halen, zodat de film kan worden gemaakt. Verder zoeken ze toneelgezelschappen en schoolkinderen die meewillen doen aan de film. Die kunnen zich aanmelden op watvoeltalsthuis@gmail.com.

(Advertentie)
(Advertentie)