"Dorpsvrouwen beter af in de Randstad"

01 jun 2016 - 14:58

Friese vrouwen die in een klein dorp in Fryslân wonen, kunnen beter verhuizen naar de Randstad. Althans, dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. De verschillen zijn groot tussen de vrouwen van het platteland en uit de Randstad. Niet alleen verdienen de vrouwen daar veel meer, ook leven ze langer én hebben hun kinderen kans op een betere toekomst.

Platteland of Randstad

Het onderzoek is gebaseerd op 288.000 vrouwen waarvan een groep vrouwen in het dorp woont en de andere groep is verhuisd naar de Randstad. De uitkomsten komen niet als een verrassing voor het Fries Sociaal Planbureau (FSP). Zij zien dat er steeds vaker Friese vrouwen naar de Randstad verhuizen, omdat er meer werkgelegenheid is, zo zegt Wilma de Vries van het FSP.

Volgens haar moet dit ook wel, omdat het levensonderhoud ook duurder is. Wel heeft De Vries haar twijfels bij het langer leven van de vrouwen in de Randstad. ''Der binne safolle omstannichheden dy't dêrby in rol spylje kinne, lykas it wurk dat je dogge, hoefolle alkohol je drinke en oft der ek smookt wurdt.”

Minder inkomen, lager opgeleide partner

Volgens het onderzoek zouden hoogopgeleide vrouwen uit de Randstad zo’n 640 euro meer per maand verdienen en hebben bovendien veel vaker een partner met een hoge opleiding. Doordat de vrouwen én mannen daar vaak beide een goede baan hebben, wordt ervan uitgegaan dat de kinderen ook een betere toekomst zullen krijgen.

Het verschil tussen de plattelandsregio’s en de randstad wordt volgens het onderzoek ook steeds groter. Vooral op het gebied van werk, uitkeringsonafhankelijkheid en het vertrouwen in de politiek. 

(advertinsje)