Veel meer slachtoffers door Q-koorts dan eerder gedacht

31 Mei 2016 - 17:46

De Q-koorts heeft veel meer dodelijke slachtoffers geëist dan gedacht. Sinds de epidemie in 2007 zouden niet 26, maar liefst 74 mensen aan de ziekte zijn overleden. Dat heeft het Brabantse Dagblad dinsdag naar buiten gebracht. Q-koorts is een infectieziekte die in Nederland met name door besmette melkgeiten en melkschapen op mensen is overgedragen.

Mensen die de bacterie in hun lijf dragen kunnen ernstige hart- en vaatziekten krijgen. De meeste chronische patiënten van Q-koorts wonen in Brabant, maar ook in Friesland zijn mensen ziek geworden.

Petra Huisman-Keijzer uit Drachten denkt dat de nieuwe cijfers nog maar het topje van de ijsberg zijn. Zij verwacht dat het aantal doden door Q-koorts alleen nog maar zal toenemen. Zijzelf is vier jaar geleden door de ziekte getroffen. Zo zijn onder andere haar spieren en botten door de ziekte aangetast. Ook gaat mevrouw Huisman doordat ze steeds moe is, bijna nooit meer het huis uit. Het Friese slachtoffer zou de Q-koorts gekregen hebben toen ze tussen Ureterp en Frieschepalen lans een boerderij met besmet vee fietste. Met de landelijke belangenvereniging Q-Support is ze gestart met een procedure om schadevergoeding te krijgen.

Trefwoorden: 
Q-koarts geiten
(Advertentie)
(Advertentie)