VIDEO: Vlielander bevrijdt zeehond uit visnet

30 Mei 2016 - 14:49

Dirk Bruin uit Vlieland is een held. Althans, dat vinden de kinderen met wie de Vlielander dit weekend, op zeehondentocht was bij de Flyhors. Bruin is schipper van één van de die rondvaartboten voor robbentochten. Hij was op pad met een groep schoolkinderen, toen ze een zeehond zagen die vastzat in een net. 

Op een filmpje op Facebook is te zien hoe Bruin in T-shirt en broek het koude water in springt om de zeehond te helpen.

Bruin loopt door het koude zeewater naar de zeehond toe en het lukt hem met wat moeite om het dier weer los te krijgen. ''Hij hapte wel naar me, maar toen de zeehond zich omdraaide, gleed het visnet zo van zijn rug. Gelukkig.'' De kinderen op het excursieschip De Geus joelden en applaudisseerden toen de zeehond weer werd bevrijd.

Bruin komt ook weleens dieren tegen die het minder hebben getroffen. ''Soms zijn netten helemaal door de speklaag en door spierweefsel heen gesneden. Laatst zag ik nog een vishaak in een zeehond en een plastic ring die helemaal de nek ingedrongen was. Die spullen worden in de visserij gebruikt. Het is zo zonde dat ze in de zee gedumpt worden. Je schaadt er zoveel dieren mee.''

Bruin had alle ophef over zijn optreden niet verwacht. Het filmpje werd erg veel bekeken op de sociale media. Maandagavond is er ook aandacht voor in het NOS-jeugdjournaal. 

Trefwoorden: 
Dirk Bruin zeehond Vlieland
(Advertentie)
(Advertentie)