Eerste belevingsvlucht donderdag de lucht in bij vliegbasis

26 Mei 2016 - 07:42

Donderdagmiddag om ongeveer twee uur gaat op de vliegbasis Leeuwarden het eerste vliegtuig de lucht in voor een belevingsvlucht. Omwonenden van de vliegbasis kunnen zo wennen aan het geluid. Ze weten van tevoren niet of het gaat om de nieuwe F-35 of de F-16. Eigenlijk zouden deze testvluchten woensdag al gehouden worden, maar dat ging toen niet door vanwege het slechte weer. Dorpsbelang Marsum is jarenlang bezig geweest om de toestellen hierheen te krijgen, om te horen hoeveel lawaai ze maken.

''Wy hawwe hjir jierrenlang om frege,'' zo zegt Geert Verf, voorzitter van het dorpsbelang van Marsum. ''Ik bin hiel benijd hoe it komt, moandei hawwe we al in bytsje in foarpriuwke hân. Myn ferwachting is dat der wat mear lûd is''.

Twee opties

Volgens Verf kunnen er twee dingen gebeuren. ''Of it falt tige mei, dan sizze we wêr hawwe wy ús altyd drok om makke. Of it falt ôf, en dan bin ik bliid dat de belibbingsflechten der binne. Dan hawwe wy trije jier langer de tiid om te sjen wat foar opsjes der binne om it lûd te beheinen.''

(Advertentie)
(Advertentie)