Gemeenteraad Harlingen wil azc op Balklandterrein

25 Mei 2016 - 21:41

Harlingen krijgt een asielzoekerscentrum voor driehonderd vluchtelingen op het Balklandterrein achter de Waddenhal. De gemeenteraad stemde daar woensdagavond in grote meerderheid mee in.

Omwonenden uit een seniorenflat in de buurt hebben zorgen over hun veiligheid, uitzicht en rust. Zij zien het nieuwe azc liever op het Koementerrein. Maar de eventuele vertraging die dat zou opleveren, is voor veel partijen in de raad van doorslaggevend belang. 

Plus en minpunten

Volgens de PvdA hebben beide locaties plus- en minpunten. OPA en de Wad’n Partij stemden tegen de plannen voor het azc. Wethouder Hein Kuiken van Harlingen is blij dat het voorstel door de raad is gekomen. 

Nulmeting

De partijen D66, VVD en CDA hebben bij de raadsvergadering over het nieuwe azc nog een amendement ingediend voor de komst van de opvang. Zij vinden dat de locatie aan het Balkland vraagt om maatregelen. Zo willen zij dat er een nulmeting komt over de veiligheid, en dat er communicatie blijft met de omwonenden. De initiatiefnemers van het amendement noemen het een ‘wensenlijst’. De gemeenteraad heeft het amendement met grote meerderheid aangenomen. De wethouder heeft toegezegd de wensen mee te nemen in het verdere proces. 

Publiek

De raadsbijeenkomst over de zaak was in theater Trebol, omdat er aardig wat publiek werd verwacht. Op de tribune zaten vooral omwonenden van het Balkland. Zij waren verbijsterd over het grote aantal partijen dat voor de plannen stemde. De omwonenden hadden het beeld dat er in de raad van Harlingen meer weerstand zou zijn tegen de locatie.

Het nieuwe azc moet over ruim een jaar klaar zijn. De opvang komt er voor maximaal tien jaar. 

(Advertentie)
(Advertentie)