Syrische vluchteling doet zijn verhaal bij dodenherdenking

04 maaie 2016 - 10:34

De Syrische Wasim Hussein had het goed voorelkaar. In zijn woonplaats Damascus was hij eigenaar van een staalfabriek. Totdat de oorlog uitbrak. Eén die volgens Wasim zo uitzichtloos en wreed is, dat het einde nog lang niet in zicht is. Toen een Islamitsche aanhanger met een kalasjnikov hem op hoge toon vroeg waarom Wasim geen baard had, wist hij dat het tijd was om te vertrekken. Met een ploegje vrienden via Turkije, in een bootje naar Griekenland en dan de lange tocht naar het noorden. Soms met de trein, maar vooral lopend.

Door Eric Ennema

Nu woont de 36-jarige Wasim in Heliconstate in Leeuwarden. “Zes maanden en een week”, antwoordt Wasim in foutloos Engels, als ik vraag hoe lang hij in Nederland is. Hij weet het precies. Hij is dankbaar voor de opvang, vindt Nederland mooi, maar hij geeft tegelijk ook aan dat er wel een heel groot beroep op zijn geduld wordt gedaan. Zicht op hoelang het duurt totdat hij eindelijk duidelijkheid heeft, is er niet. Wasim wil graag een nieuwe start maken. “Dat heb ik eerder gedaan. Ik ben nog jong.”

In de tussentijd probeert hij Nederlands te leren. En bestudeert hij de Nederlandse geschiedenis. Hij heeft bewondering voor wat er hier is bereikt, de vrijheid om te denken en te zeggen wat je vindt. En ook al zijn de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog en de oorlog in zijn eigen Syrië misschien lastig met elkaar te vergelijken, toch vindt Wasim het belangrijk om juist op Dodenherdenking zijn verhaal te vertellen. Het verhaal van onderdrukking, van vluchten en van – uiteindelijk – hoop op betere tijden. 

Wasim Hussein is één van de gasten in het programma over de Dodenherdenking, dat op 4 mei door Omrop Fryslân live vanuit de Prinsetuin op radio en TV wordt uitgezonden. In dat programma is er verder een interview te zien met een Canadese bevrijder van toen, het traditionele gedicht wordt voorgelezen door Femke Smit en er is muziek van Piter Wilkens en van Brassband Hosannah. De Dodenherdenking begint om 19:30 uur en de presentatie is in handen van Eric Ennema. 

(advertinsje)