SC Heerenveen raakt misschien televisiegeld kwijt

03 Mei 2016 - 19:22
Foto: Omrop Fryslân, Wendy Kennedy

De wedstrijd ADO Den Haag-Heerenveen van komende zaterdag lijkt om niets te gaan, maar toch staat er zo'n 1,5 miljoen euro op het spel voor Sportclub Heerenveen. Dat heeft te maken met televisiegelden. Op basis van een ranglijst van de laatste tien jaar wordt na elk seizoen de televisiegelden van FOX verdeeld. Heerenveen staat op de lijst nu op de zesde plek en dat bracht het afgelopen seizoen vijf miljoen euro op. Doordat Heerenveen dit seizoen maar twaalfde staat, kan het zomaar zo zijn dat Heerenveen nu 1,5 miljoen euro minder krijgt.

De inkomsten zakken dan van 5 naar 3,5 miljoen euro. In het meest negatieve senario gaan FC Groningen en Vitesse op die ranglijst van de laatste tien jaar Heerenveen voorbij. Een overwinning zondag in Den Haag kan dat voorkomen.

Dit is de ranglijst voor het seizoen 2015/2016:
6. SC Heerenveen 5,0 miljoen
7. FC Groningen 4,25 miljoen
8. Vitesse 3,5 miljoen
9. FC Utrecht 2,9 miljoen

Dit is de ranglijst van nu, op basis van 33 wedstrijden:
6. FC Groningen 5,0 miljoen
7. SC Heerenveen 4,25 miljoen
8. Utrecht 3,5 miljoen
9. Vitesse 2,9 miljoen
(Deze verdeling is op basis van het seizoen 2015/2016. De kans dat de bedragen voor het seizoen 2016/2017 omhoog gaan, is groot. Volgens de Eredivisie CV worden de bedragen waarschijnlijk niet heel veel hoger, we hebben het over een paar ton).

Een aantal senario's

Als Heerenveen zondag wint van ADO Den Haag, dan klimmen ze naar de 11e plek in de competitie. Op de ranglijst pakken ze dan 10 punten en gaan ze Groningen voorbij. Maar Groningen mag dan niet nog een plek omhoog gaan op de ranglijst van de laatste tien jaar. SC Heerenveen houdt in dit geval zo'n 5 miljoen euro.

Als Heerenveen gelijk speelt tegen ADO Den Haag en blijven ze 12e in de competitie en Utrecht (1 plek) en Vitesse (2 plekken) klimmen niet op ranglijst. Dan krijgt Heerenveen volgend seizoen 4,25 miljoen euro, 750.000 euro minder.

Als Heerenveen verliest van ADO Den Haag en Utrecht wint met drie goals verschil van AZ dan klimt Utrecht naar de vierde plek in de competitie. Daardoor gaat ook Utrecht dan over Heerenveen heen op de ranglijst van de laatste tien jaar. Een ander scenario is dat Utrecht verliest, maar Vitesse met minimaal twee plekken klimt in de competitie. In dat geval gaat Vitesse Heerenveen voorbij op de ranglijst van de laatste tien jaar en gaat Heerenveen er ook 1.5 miljoen op achteruit. Heerenveen krijgt dan volgend seizoen zo'n 3,5 miljoen euro, 1,5 miljoen minder dan nu.

Conclusie: Heerenveen moet winnen van ADO Den Haag of Groningen moet verliezen van Heracles. Dat zijn de beste twee scenario's.

(Advertentie)
(Advertentie)