Koning en Koningin naar Noordwest-Friesland

03 Mei 2016 - 17:28

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brengen op 13 juni een bezoek aan Noordwest-Friesland. Het bezoek staat in het teken van de streekagenda, waarin provincie, gemeenten en waterschap samenwerken met de inwoners en bedrijven aan een sterke regio. Speciale aandacht is er voor de leefbaarheid in het gebied dat met krimp te maken heeft. Het koninklijk paar begint op Het Bilt, doet daarna Menameradeel en Franekeradeel aan en eindigt in Harlingen. Onderweg worden onder andere een school, kwekerij, woon-zorgcomplex en een scheepswerf bezocht.

Het bezoek wordt afgesloten met een vaartocht met het statenjacht.

Het Bilt

Het koninklijk paar begint in Sint-Annaparochie bij campus Middelsee, de school met het leerwerkplein. Scholen en bedrijven uit vier gemeenten werken daar intensief samen om leerlingen uit het voortgezet onderwijs te verbinden aan de regionale arbeidsmarkt.

Menameradiel

In Wier gaat de reis naar de duurzame tomatenkwekerij 'It Wiid'. Hier werken en leren kandidaat-werknemers met een uitkering hoe het er aan toe gaat in de glastuinbouw. It Wiid is onderdeel van Empatec.

Franekeradeel 

Bij het bezoek aan wooncomplex Nij Bethanië in Tzummarum is leefbaarheid het centrale thema. Daarna zal het Eise Eisinga Planetarium in Franeker worden bekeken. De interactieve educatieve tentoonstelling is dan ook te bekijken, want die is op 19 mei klaar. Het Sjûkelân met het kaatsen mag natuurlijk niet ontbreken.

Harlingen

In Harlingen krijgen de koning en de koningin een rondleiding over de scheepswerf van Thecla Bodewes Harlingen Shipyards. Met een vaartochtje op het statenjacht Friso en een dansvoorstelling van het gezelschap Club Guy & Roni zit het streekbezoek erop.

(Advertentie)
(Advertentie)