CH2018 zet adviseur in om lokale cultuur te beschermen

Lokale cultuurorganisaties mogen niet last hebben van Culturele Hoofdstad 2018. Dat zegt artistiek leider en directeur Lieven Bertels maandagavond in Bynt op Omrop Fryslân. Hij reageerde op kritiek uit de samenleving dat bijvoorbeeld de lokale muziekschool dicht moet, terwijl Culturele Hoofdstad miljoenen krijgt. De organisatie van CH2018 heeft daarom een adviseur aangetrokken die kan helpen om deze kritiek de baas te worden.
"Deze kritiek is niet uniek voor Fryslân. Dit heeft elke culturele hoofdstad, want je kunt elke euro immers maar één keer uitgeven", aldus Bertels. Volgens hem is het niet de bedoeling dat de bestaande culturele infrastructuur kapot wordt gemaakt. "Het is belangrijk dat er een goed evenwicht komt tussen cultuur op de lange en de korte termijn."
Adviseur
De nieuwe adviseur moet de organisatie helpen dit evenwicht te vinden. "De kritiek van cultureel Fryslân is gedeeltelijk terecht. Onze adviseur Robert Palmer uit Schotland heeft ervaring bij twee andere culturele hoofdsteden. Hij adviseert ons hoe we er voor kunnen zorgen dat Kulturele Haadstêd geen eenmalig feestje wordt."
Geld
Kortgeleden werd de begroting van Culturele Hoofdstad nog bijgesteld van 40 naar 26,3 miljoen. Als gevolg hiervan zijn programma-onderdelen geschrapt. En daar ligt Bertels weleens wakker van, maar toch maakt hij zich ook weer niet teveel zorgen. "Financieel staan we op scherp. De kern van het programma staat ook al en we zijn er gerust op dat we dit kunnen."
Kippenvel
Bertels ziet de toekomst rooskleurig tegemoet. "We zitten redelijk goed op schema en we kunnen er gerust op zijn dat we dit kunnen." Friezen en andere bezoekers van Culturele Hoofdstad mogen wat hem betreft dan ook rekenen op kippenvel. "Zet je maar schrap. De opening wordt één groot kippenvelmoment, dus zet 27 januari 2018 alvast maar in je agenda."