Friezin in Afrika: "Landbouwgrond wordt hier steeds droger"

02 Mei 2016 - 13:56

Het wil maar niet regenen in Afrika, en het Rode Kruis heeft daar grote zorgen over. De hulporganisatie heeft op korte termijn 11 miljoen euro nodig om hongersnood en watertekort te bestrijden. Daarom is vandaag een speciaal gironummer geopend, 7244.

In landen als Malawi, Swaziland en Zimbabwe is de noodtoestand uitgeroepen. In sommige gevallen wordt het water tijdelijk afgesloten. In Afrika zijn ook Friese hulpverleners aan het werk.

De oogst drijgt te mislukken en de prijzen voor groente en fruit schieten omhoog. De Friese Hettie Bloem, die in Zuid-Afrika woont, ziet de landbouwgrond om haar heen steeds droger worden. En er wordt de komende tijd geen regen verwacht. Afrika gaat de winter in en in die periode regent het eigenlijk nooit, zegt ze.

Marijke Twerda uit Buitenpost zit in Adis Abeba. Vanuit de Etiopische hoofdstad helpt ze het lokale Rode Kruis met het opzetten van acties. Dat is soms moeilijk omdat de gebieden ver uit elkaar liggen en er met name nomaden wonen die vaak van plek naar plek gaan.

(Advertentie)
(Advertentie)