Rijkswaterstaat wil in één dag andere sluisdeur Afsluitdijk

02 Mei 2016 - 12:37

Alles staat klaar om morgen in één dag de sluisdeur bij de Lorentzsluis in Kornwerderzand te vervangen. Dit weekend raakte de sluis zwaar beschadigd toen een Urker kotter er tegenaan vaarde. De sluis was net helemaal gerenoveerd en was vrijdagavond voor het eerst in zes weken weer in werking.

De grote sluis is door de aanvaring het hele weekend dicht geweest voor het grote scheepvaartverkeer. Doordat de sluis nog maar net was opgeleverd, is veel materiaal nog beschikbaar en weet het personeel nog goed hoe alles werkt. 

Hierdoor kan het herstel snel worden gedaan.

Technische storing

Rijkswaterstaat kreeg de afgelopen dagen nog verschillende telefoontjes van rederijen die hoopten dat ze toch door de sluis konden. Maar dit lukte echt niet voor het grotere scheepvaartverkeer. De Urker visser die verantwoordelijk is voor de botsing ligt ondertussen ook al een paar dagen in de sluis.

Hij zegt dat een technische storing ervoor zorgde dat zijn koppeling niet werkte. Hierdoor kon het schip niet worden stil gezet en vaarde het tegen de sluisdeur aan. De Urkers gebruiken de tijd in de sluis nu om reperaties te doen. Die stonden al gepland, maar dan in de thuishaven.

Den Oever

Bij de Stevinsluizen aan de andere kant van de Afsluitdijk leek alles maandag weer gewoon, na de storing van zondag. Volgens Rijkswaterstaat is het uitzondelijk dat er aan de kant van Den Oever zo’n soort storing was. Deze komt veel vaker voor aan de Friese kant van de weg.

Er werd door verschillende mensen in de file geklaagd over het lange wachten op de monteur. Maar volgens Rijkswaterstaat is dit logisch, gezien het feit dat de monteur uit Hoorn vandaan moest komen. De electronica van de sluizen aan de Noord-Hollandse kant van de Afsluitdijk wordt in September helemaal gecontroleerd. 

(Advertentie)
(Advertentie)