Fryslân's laatste klassieke socialist: Rinze Visser

01 Mei 2016 - 10:01

Het is vandaag 1 mei. En zondag of niet, het is de ‘Dag van de Arbeid’. Van oudsher een socialistische feestdag, ook in Fryslân, maar wel eentje die zijn glans allang heeft verloren. Waar wappert vandaag nog een rode vlag? Wie loopt nog met een rode tulp? Waar wordt nog een 1 mei-toespraak gehouden? Rinze Visser uit Lemmer is misschien wel een van de laatste echte klassieke socialisten. Hij is al meer dan 45 jaar NCPN-raadslid, nu in de gemeente De Fryske Marren. 

''Betere wereld''

Visser werd op zijn 21ste lid van de CPN. "In bettere wrâld, in bettere ferdieling fan de rykdommen'’, was zijn motivatie. "En in ein meitsje oan de ûnmacht fan doch wol in hiel grutte groep fan de mienskip".

Socialistische staat

Volgens Visser is er ook tegenwoordig nog een heel groot potentieel van mensen die belang kunnen hebben bij een socialistische staat, in plaats van de kapitalistische die we nu hebben. "De takomst is oan it sosjalisme, en oan it kommunisme, dat kin net oars. Wat moat der no foar it kapitalisme yn it plak komme? Wer kapitalisme? Dat is fassisme hear."

(Advertentie)
(Advertentie)