Provincie wil meer geld uit Brussel binnenhalen

29 apr 2016 - 13:13

De provincie Friesland wil de komende tijd veel 'assertiever' zijn als het gaat om het binnenhalen van gelden uit Brussel en Den Haag om Friese projecten te betalen. Dat is nodig, want de pot met Nuongeld, waar nu nog honderden miljoenen in zitten, raakt een keer leeg. Dat zei gedeputeerde Sander de Rouwe vrijdagmorgen bij de presentatie van de kadernota 2017 van de provincie.

Europa

De provincie wil om te beginnen veel meer geld binnenhalen uit Europa. Gedeputeerde Staten trekken daar volgend jaar 7,3 miljoen euro voor uit, in de verwachting dat het drie keer zoveel geld oplevert. De Friese inzet van 7 miljoen euro wordt klaargelegd voor de co-finaciering die altijd nodig is wanneer men geld van de Europese Unie krijgt. De provincie wil de Europese subsidies vooral inzetten voor projecten die te maken hebben met economie, leefbaarheid en natuur.

Afsluitdijk: "Sjieke oprijlaan"

De provincie zal in 2017 ook 5 ton bijdragen aan de plannen van het Rijk om de Afsluitdijk te verfraaien. Minister Schultz van Haegen wil kunstenaar Daan Roosengaarde aan het werk zetten om van de dijk 'een sjieke oprijlaan' te maken. Roosengaarde krijgt hiervoor een budget van 13 miljoen euro. De provincies Friesland en Noord-Holland zullen hier beide 5 ton aan bijdragen.

Holwerd-aan-Zee

Het project Holwerd-aan-Zee krijgt volgend jaar 4 ton subsidie om de plannen die dorp en Waddenzee met elkaar verbinden meer gestalte te geven.

Provinciale Staten spreken in juni over de kadernota 2017.

(Advertentie)
(Advertentie)