Gemeenteraad gunt zwembad De Westereen een doorstart

28 apr 2016 - 22:42

De gemeenteraad van Datumadeel zal volgende week praten over hoe het verder moet met het zwembad De Frosk uit De Westereen. Die belofte deden de raadsleden donderdag op een avond van het actiecomité in een tsjokvolle kantine van het failliete zwembad. De raadsleden kregen daar meer dan 2700 handtekeningen aangeboden van Westereenders die vinden dat het zwembad open moet blijven.

Het actiecomité vraagt de raad om ervoor te zorgen dat het zwembad in ieder geval tot juli open blijft. Dan kunnen ze onderzoeken of een doorstart mogelijk is.

De partijen Dantumadiel '82, Lagere Lasten Dantumadiel en PvdA zeggen toe dat ze ook geld over hebben voor het langer open houden van het failliete zwembad, maar collegepartijen CDA, FNP en ChristenUnie wilden zo niet verder gaan. "Ik doch no gjin tasizzingen dy't ik net wiermeitsje kin", zei CDA-fractievoorzitter Jan Jitse Visser. De raadsleden verklaren ook dat ze onder de indruk zijn van de grote steun voor het zwembad en dat ze serieus onderzoek zullen doen of een doorstart mogelijk is.

De avond werd ook bijgewoond door bestuurder Pieter Bakker van de zwembond KNZB. Hij was onder de indruk van de grote opkomst van dorpsbewoners en raadsleden. De zwembond adviseert het actiecomité en de plaatselijke zwemclub bij het maken van de plannen om het zwembad open te houden. Bakker noemt De Frosk een 'prima basis-zwembad', waar alle zwemsporten goed beoefend kunnen worden. Hij vindt dat de gemeente moet proberen om het zwembad te redden, maar vindt de situatie ook ingewikkeld omdat het bad failliet is.

Als de gemeente niet snel ingrijpt, gaat het bad op vrijdag 8 mei definitief dicht. Het actiecomité is bang dat het bad niet meer te redden is als het zover komt.

(Advertentie)
(Advertentie)