Bedrijven krijgen geld voor maken gezondheid-beweeg-games

28 apr 2016 - 18:43

Gezonde spelletjes - in vaktermen heten ze 'healthy games' - zijn binnenkort niet meer weg te denken uit de gezondheidszorg. Dat zegt sportdokter Jean Driessen van het ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen donderdag bij de overhandiging van vijf cheque's van 10.000 euro aan vijf Friese bedrijven die zich bezig houden met zogenaamde 'serious games'.

De cheque's zijn bedoeld om gezonde spellen die gemaakt worden in samenwerking met een ziekenhuis of zorgaanbieder af te maken. De cheque's zijn een initiatief van Healthy Ageing Netwerk Noord-Nederland.

App voor rugklachten

Gezonde spellen moeten oudere mensen helpen om op een juiste wijze in beweging te komen of te blijven. Critical Bit uit Leeuwarden is een van de bedrijven die een cheque gekregen hebben. Het bedrijf bouwt met het geld een app die mensen met rugklachten ertoe zet om op tijd de goede oefeningen te doen. Er zijn ook gezonde spellen om dokters en verplegend personeel te trainen voor bijvoorbeeld operaties of andere handelingen.

Weer in beweging na ernstige ziekte

In Friesland zitten verscheidene bedrijven die zich bezig houden met gezondheidsspellen. Het Netwerk Healthy Ageing wil hen helpen om, in samenwerking met de zorgsector, de stap te zetten naar een eindproduct. Voor de zorg is het erg de moeite waard om patiënten met behulp van games te motiveren om, bijvoorbeeld na een ernstige ziekte, weer stap voor stap in beweging te komen. Het netwerk hoopt dat het zorgt tot een meer gestructureerde samenwerking tussen de Friese gaming-industrie en de noordelijke gezondheidszorg.

(Advertentie)
(Advertentie)