"Het komt door mijn dokters dat ik nu zo ziek ben"

26 apr 2016 - 22:39
Húsdokter - Foto: ANP XTRA

Een man uit de gemeente Weststellingwerf vindt dat zijn uroloog en huisarts eraan hebben bijgedragen dat hij nu ongeneeslijk ziek is. De man heeft vorig jaar te horen gekregen dat hij prostaatkanker heeft.

Volgens hem had dit niet zover hoeven te komen en daagde hij daarom zijn uroloog van het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten en huisarts uit Noordwolde voor het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Groningen.

Controletraject

De man heeft sinds 2005 een goedaardige prostaatvergroting. Daar wordt hij voor behandeld. Hij vindt dat hij onvolledig is geïnformeerd over de medicatie. Naar eigen zeggen nam hij een middel waar jaarlijkse controle bij nodig is. Alleen in 2011 is hij door de huisarts gecontroleerd, en dat ging via de assistente. Volgens de tuchtrechter staat het niet vast dat de controle in 2006 al verplicht was.

Ophouden

Als de controles er wel waren geweest, dan had hij wellicht geen uitzaaiingen gehad in de lymfeklieren, stelde de man tijdens de zitting. De uroloog zei dat ze voor dat bewuste middel in 2006 al een stopadvies had afgegeven, maar meneer wilde zelf niet stoppen. Verdere afspraken gingen via de huisarts, die de man vanaf 2010 zag. Die wist niet dat de uroloog had geadviseerd om er mee te stoppen, en de recepten werden gewoon uitgeschreven. Volgens de patient werd daar niet genoeg op gecontroleerd.

Het tuchtcollege doet op 7 juni uitspraak.

(Advertentie)
(Advertentie)