''Politie houdt mensen veel te snel vast''

22 apr 2016 - 19:30

De politie houdt veel te snel mensen vast ‘in het kader van onderzoek’. Dat zegt advocaat Bart Canoy uit Leeuwarden in reactie op het nieuws dat rechters het afgelopen jaar in totaal 28 miljoen euro aan schadevergoeding toegekend hebben aan mensen die onterecht in de gevangenis zate. 17.000 gevangenen hebben zo’n schadevergoeding gekregen, blijkt uit cijfers die het CBS deze week openbaar maakte. Het zijn steeds vaker mensen die eerst door de politie drie dagen worden vastgezet, die zo’n schadevergoeding krijgen.

Onterecht vast

Iemand die onterecht op het politiebureau vastgehouden wordt, krijgt daar 105 euro per dag voor. In een huis van bewaring is dat 80 euro per dag, behalve als er geen contact met de buitenwereld is, dan komt er nog 25 euro bij. Maar, zegt Canoy, de eerste zes uren tellen niet mee. En ’s nachts krijg je ook niets. Dus wie om elf uur ’s avonds wordt opgepakt, moet eerst de nacht door. ’s Morgens gaan de zes uren pas in. En dan kan het zomaar zijn dat je tot drie uur ’s middags vast zit, zonder dat daar een vergoeding tegenover staat.

Geen vergoeding

Mensen die veroordeeld worden, krijgen ook geen vergoeding. Dat lijkt terecht, maar het is wat krom, zegt Canoy. Stel, je wordt ervan verdacht een fiets gestolen te hebben. En van moord. Je zit twee jaar vast voordat je wordt veroordeeld. Voor diefstal. Van moord wordt je vrijgesproken. Dan krijg je geen cent. Ook al moet je normaliter een maand de cel in voor diefstal. En dan moet je al wel heel veel fietsen gestolen hebben. ‘’Dat moet veranderen,’’ zegt Canoy, ‘’dat moet gewoon veranderen’’.

(Advertentie)
(Advertentie)