VNG: Niet blij met afwijzing azc Witmarsum

19 apr 2016 - 20:58

De vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) is niet blij met het besluit van de gemeente Súdwest-Fryslân om af te zien van een azc in Witmarsum. Jos Wienen, voorzitter van de VNG-commissie Asiel en Integratie, zegt dat hij begrip voor het besluit heeft, maar dat het geen goed signaal is.

Hij is bang dat er van de afwijzing van het azc in Witmarsum een precedentwerking uit gaat. Als andere gemeenten ook afzien van een azc omdat de inwoners dat willen, zal dat als gevolg hebben dat het Rijk de opvang van asielzoekers oplegt aan de gemeenten.

Angst voor azc

Dat is volgens Wienen niet wenselijk, omdat het de opvang vertraagt. Afzien van een azc is ook niet nodig, vindt hij. Op de meeste plekken waar gemeenten en het COA een asielzoekerscentrum willen hebben, zijn geen feitelijke bezwaren tegen een azc. "Wij hopen dat de discussie gevoerd wordt op basis van feiten en niet op basis van angst", aldus Wienen.

COA

Het COA zei eerder op dinsdag dat ze niet bezorgd zijn dat er te weinig plekken in Fryslân zijn om asielzoekers op te vangen.

Trefwoorden: 
AZC Witmarsum VNG Jos Wienen
(Advertentie)
(Advertentie)