COA: Geen zorgen over azc's in Friesland

19 apr 2016 - 16:35

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) maakt zich geen zorgen over dat er te weinig plekken zijn in Friesland om asielzoekers op te kunnen vangen. Dat zegt woordvoerder Henk Wolthof, nu het duidelijk is geworden dat er in Witmarsum voorlopig geen azc komt.

Projectontwikkelaar Tom Genee zet zijn plannen daar niet door omdat hij niet de beschikking heeft over het oude gemeentehuis, waar medewerkers van het COA ondergebracht zouden worden. De eigenaar van dat gebouw wil er niet aan meewerken.

7.500 asielzoekers

Het COA is er niet bang voor dat Friesland nu in de problemen komt met zijn taakstelling. Friesland moet van het Rijk 7.500 asielzoekers onderdak bieden. Er zijn op dit moment al drie grote asielzoekercentra in Friesland en er zijn plannen voor nog een aantal. Het COA praat geregeld met Friese gemeenten over waar er mogelijkheden liggen voor de vestiging van een azc. Wolthof is positief over die gesprekken. De gemeenten zijn van goede wil, zegt hij.

Noodscenario's

Het COA heeft noodscenario's klaarliggen voor het geval dat er onverwachts heel veel asielzoekers ondergebracht moeten worden, waar nu nog geen plek voor is. Die kunnen in geval van nood onderdag krijgen in paviljoenen. Die grote tenten kunnen binnen een week geplaatst worden, als de nood hoog is, zegt Wolthof.

Trefwoorden: 
COA asielzoekers Henk Wolthof
(Advertentie)
(Advertentie)