Besluit Genee over azc Witmarsum 'begrijpelijk'

18 apr 2016 - 21:00

Het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) noemt het besluit van ondernemer Tom Genee om de stekker uit de opvang van tweehonderd vluchtelingen in Witmarsum te trekken teleurstellend, maar wel begrijpelijk. Genee wou in het voormalig klooster in het dorp asielzoekers opvangen. De tien medewerkers van het COA zouden dan in het voormalig gemeentehuis worden ondergebracht. Maar de eigenaar wil daar niet aan meewerken.

Het COA zoekt nu naar alternatieven voor de opvang. Volgens een woordvoerder wordt rondom in Fryslân gewerkt aan nieuwe opvangmogelijkheden.

Burgemeester Hayo Apotheker heeft ook begrip voor het besluit van Genee. Het is een zakenman die een zakendeal niet ziet doorgaan, zegt Apotheker. De gemeenteraad zal donderdagavond over mogelijke nieuwe opvangplekken praten. De gemeente Súdwest-Fryslân moet ongeveer duizend vluchtelingen opvangen. Alleen een azc met zeshonderd plaatsen in Sneek is zeker. De raad moet dus zoeken naar opvangplekken voor nog vierhonderd vluchtelingen.

De mogelijke komst van een azc in Witmarsum heeft de afgelopen maanden voor flink wat onrust gezorgd in Witmarsum. Inwoners hebben zelf een enquête in het dorp gehouden. Klaas Smit van de enquêtecommissie is blij dat projectontwikkelaar Genee zijn plan heeft ingetrokken.

(Advertentie)
(Advertentie)