Wobbe van Seijen krijgt Pommeranten Pries 2016

14 apr 2016 - 07:12
Wobbe van Seijen krijt Pommeranten Pries 2016

De Pommeranten Pries 2016 van de Leeuwarder Historische Vereniging Aed Levwerd is dit jaar toegekend aan Wobbe van Seijen. Deze pommerant heeft volgens de jury zijn sporen verdiend als ondernemer, muziekliefhebber en inspirator, maar vooral als Liwwadder die ver vooruit loopt, anders is en anders durft te zijn.

De Pommeranten Pries is bedoeld voor personen en instellingen in Leeuwarden die op cultureel en historisch gebied een belangrijke rol hebben gespeeld. De prijs bestaat uit een gouden speld en een oorkonde.

Madonna

Van Seijen groeide op in de Schepenbuurt en verkocht daar als tiener al singletsjes op de markt. Hij had een tijd de platenzaak Bij de Put en begon later zijn eigen productiebedrijf Universe Productions met een eigen label.

De muziekscene in Leeuwarden liep - met dank aan Wobbe - in de zeventiger jaren ver vooruit. Leeuwarden werd zelfs wereldnieuws, toen Wobbe tien dagen voor de release de nieuwe cd van Madonna in handen kreeg.

Wobbe ontdekte Herman Brood

Bands die bij andere platenmaatschappijen niet terecht konden, kwamen bij Van Seijen wel aan de bak. "De muziekindustrie kocht artiesten", volgens Wobbe. Leeuwarder bands als Pugh's Place, Irolt en singer-songwriters als Sido Martens lieten hun platen bij hem produceren. Herman Brood werd door Wobbe van Seijen ontdekt en Brood bracht bij hem zijn eerste solo-lp uit.

In 1996 richtte Van Seijen zich volledig op zijn label en kwam de platenzaak Bij de Put in handen van zijn maat Harrie van der Meer. Die hield er eind 2001 mee op en overleed dit jaar. Sinds 2002 heeft Van Seijen weer een platenzaak.

Verknocht aan Leeuwarden

Wobbe van Seijen is verslingerd aan Leeuwarden, de stad die hem voor een deel heeft gevormd. Hij vindt dat de stad bezoekers veel heeft te bieden. Als ondernemer kwam hij met veel mooie en bijzondere ideeën, altijd met het motto: "Waarom niet? In principe kan alles!". De museumhaven was ook zijn idee en hij begon met de salonboot "Wetternocht" als eerste met vaartochtjes door Leeuwarden, de voorloper van Stichting Praamvaarten.

(Advertentie)
(Advertentie)