Lange Marktstraat afgesloten vanwege risico gevelplaten

14 apr 2016 - 06:51

Een deel van de Lange Marktstraat in Leeuwarden is woensdagavond afgesloten vanwege het gevaar dat er gevelplaten van de Avérotoer kunnen vallen. Inspectie heeft uitgewezen dat de bevestiging van zo'n dertig gevelplaten zo slecht is, dat het risico bestaat dat ze loslaten. Burgemeester Crone heeft daarom een noodverordening ingesteld. Dat betekent dat de directe omgeving van het gebouw per direct is afgesloten voor al het verkeer.

Het gaat om het deel van de Lange Marktstraat tussen de rotonde met de Sophialaan en de rotonde met de Oude Veemarkt. Donderdag wordt begonnen met het vastzetten van de platen. De werkzaamheden duren waarschijnlijk twee dagen.

Broedende slechtvalk

Het was al bekend dat de bevestiging van de gevelplaten slecht was. Bij een eerdere inspectie begin dit jaar was dat al aan het licht gekomen. Omdat er bovenop de toren een beschermde slechtvalk zit te broeden, mocht er niet worden doorgewerkt in verband met de Flora- en Faunawet. Het was de bedoeling de platen na het broedseizoen aan te pakken. De aannemer vindt echter dat er acuut gevaar is. Achmea heeft daarom een ontheffing aangevraagd van de Flora- en Faunawet.

De Lange Marktstraat is in elk geval tot en met vrijdag afgesloten voor al het verkeer.

(Advertentie)
(Advertentie)