Internationale oefening Frisian Flag begint in Leeuwarden

11 apr 2016 - 09:34

De grote militaire oefening Frisian Flag begint maandagochtend. Twee weken lang trainen jachtvliegers uit verschillende NAVO-landen boven de Waddenzee complexe oefeningen. Twee keer per dag starten de vliegtuigen van de vliegbasis. Tussen 9 en 9.30 uur 's ochtends en 13 en 13.30 uur 's middags. De piloten uit elf verschillende landen oefenen om de samenwerking bij grote internationale operaties te verbeteren.

De omwonenden van de vliegbasis moeten de komende weken wennen aan het geluid om hun heen. Maar de vliegbasis heeft afspraken met hun gemaakt.

Zo zullen de piloten proberen het gebruik van de naverbrander te beperken. Dat zorgt voor aanzienlijk minder geluidsoverlast.

Bocht om Marsum

Verder hopen de omwonenden dat de piloten goed bijgepraat worden over de situatie bij de vliegbasis, zegt woordvoerder Geert Verf uit naam van de omwonenden. "De piloaten dy't hjir bekend binne, meitsje nei de start in bocht nei rjochts. Dan fleane se wat fierder by Marsum wei. Wy hoopje dat de fleanbasis dit yn de briefing ek oan de oare piloaten útlizze sil."

Verf zegt dat in Marsum de komende twee weken geregeld metingen worden gedaan om de geluidsoverlast in de gaten te houden. Is er veel overlast, dan gaat Verf in gesprek met de vliegbasis.

(Advertentie)
(Advertentie)