Kerkje Wetsens naar stichting, met geld van particulier

08 apr 2016 - 18:11

Het kerkje van Wetsens is sinds vrijdag in handen van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Het is alweer de 46e aanwinst van de stichting die zorgt voor het behoud van kerken. Toch is deze aanwinst weer uniek, want een particulier heeft er voor gezorgd dat er geld kwam voor het onderhoud van de kerk. Willem van Riemsdijk die een gedeelte van zijn jeugd in de omgeving van Wetsens heeft doorgebracht, wou geld steken in het onderhoud van de kerk.

Het kerkje van Wetsens dateert van de eerste helft van de twaalfde eeuw.

Het heeft heel wat stormen overleefd in letterlijke en figuurlijke zin, maar het deed geen dienst meer als gebedshuis en onderhoud is duur. De Protestantse gemeente wou van de kerk af. Een koper was er al, maar uiteindelijk werd er toch gekozen voor de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Al had dat wel wat voeten in de aarde, want de stichting wou het pand gratis krijgen en eigenlijk geld toe krijgen. Als het aan een particulier was verkocht, had dat geld opgeleverd.

En nu kan het kerkje dus weer vooruit. Niet meer als kerk zoals die was, maar als centrum voor speciale gelegenheden. Die zullen door een lokale commissie worden georganiseerd.

(Advertentie)
(Advertentie)