Fout in Noordwolde met stemmen referendum

08 apr 2016 - 17:31

De gemeente Weststellingwerf heeft woensdag een telfout gemaakt bij het referendum over het associatieverdag tussen de EU en Oekraïne. Bij het tellen van de stemmen op het stemburo Noordwolde-Zuid zijn alle 252 uitgebrachte stemmen namelijk als een voorstem geregistreerd en aan het Centraal Stembureau doorgegeven. Nu doet blijken dat er in werkelijkheid maar 83 stemmen geteld zijn en maar liefst 169 personen een tegenstem hebben uitgebracht.

"Beskamsum mar minsklik falen"

Volgens woordvoerder Maarten Hoekstra van Weststellingwerf ligt de fout bij de voorzitter van het stembureau. Hij heeft de stemmen wel correct geteld, maar de uiteindelijke uitslag verkeerd opgeschreven op het zogenoemde proces-verbaal wat naar het Hoofdstembureau in Leeuwarden gestuurd is. Hoekstra spreekt van een beschamend maar menselijk falen.

De gemeente self kan de verkeerd uitslag echter niet meer corrigeren.Het landelijk Centraal Stembureau moet bepalen of de ontstane situatie gecorrigeerd kan worden of dat er in het ergste geval nieuwe verkiezeingen moeten worden uitgeschreven. Tegen de voorzitter van het stembureau worden verder geen disciplinaire maatregelen genomen.

Trefwoorden: 
fout stembureau referendum
(Advertentie)
(Advertentie)