Huurders wonen vaker in te dure huurwoningen

07 apr 2016 - 19:19

Het aantal huishoudens met een laag inkomen dat relatief te veel huur betaalt, het zogenoemde 'scheefwonen', is in Fryslân sterk toegenomen. Bij 'scheefwonen' werd tot nu toe voornamelijk gedacht aan huurders die in te goedkope huurhuizen wonen omdat ze relatief te veel verdienen.

Hiermee namen deze mensen een plek in van huurders met een lager inkomen, die vanwege de krapte op de huizenmarkt werden gedwongen een huis te huren dat eigenlijk boven hun budget lag.

Opvallend is dat uit cijfers die het CBS donderdag publiceerde, blijkt dat juist deze groep kleiner wordt, terwijl het aantal huurders met een te dure woning toeneemt.

Zorgelijke ontwikkeling

Directeur Rudi Velthuis van huurdersplatform Nieuw Elan noemt deze ontwikkeling zorgelijk. Het komt nu voor dat sommige huurders bijna 60 procent van hun inkomen kwijt zijn aan woning en zorgkosten, terwijl dat wettelijk hooguit 40 procent mag zijn. Hij werkt in samenwerking met woningcorporaties en gemeente nu aan een oplossing.

Lagere energiekosten

Directeur Alex Bonnema van woningcorporatie Elkien in Leeuwarden kan niet ontkennen dat de huurprijzen van nieuwbouwhuizen altijd hoger worden. Door meer isolatiemaatregelen in bestaande woningen hoopt hij wel de energiekosten van de huurders te verlagen.

(Advertentie)
(Advertentie)