Families vanuit Amerika na een eeuw terug in Hichtum

06 apr 2016 - 23:06

Honderd jaar geleden staken de families Namminga en Hiemstra uit Hichtum de oceaan over, door een flinke storm, op weg naar Amerika. Woensdagavond waren elf nazaten weer terug in het dorpje dat hun voorouders achterlieten.

In het kerkje van Hichtum was een muzikale voorstelling van het bijzondere levensverhaal van Nanno Hiemstra en zijn familie. Hylke Speerstra las voor uit zijn boek De Treastfûgel, waarin hij de dramatische levensloop van Nanno beschreef.

Nanno stapte als kleine jongen op de boot. En Amerika was niet direct het paradijs wat hij had gedacht. Het leven was hard en zwaar. In 1945 kwam Nanno als jonge vent terug om te vechten tegen de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog.

Het boek van Speerstra is vertaald in het Engels. Voor de kinderen en kleinkinderen van Nanno. Nanno zelf is vorig jaar overleden, maar zijn vrouw Alice en dochter Debbie waren er wel bij. "De aandacht voor mijn man en ons verhaal is overweldigend", zei Alice Hiemstra. "We hebben veel meegemaakt en beleefd. En ik vind het mooi dat die herinnerin op deze manier blijft."

(Advertentie)
(Advertentie)