AZC Veenwouden vooralsnog van de baan

05 apr 2016 - 22:18

Er komt vooralsnog geen noodopvang voor 300 asielzoekers in Veenwouden. De gemeenteraad heeft met een ruime meerderheid het college de opdracht gegeven om op zoek te gaan naar een kleinschalige opvang. Met die boodschap moeten de burgemeester en wethouders nu naar het COA. Die instantie heeft eerder al aangegeven dat een écht kleinschalige opvang in de meeste gevallen niet mogelijk is, omdat dat te veel geld kost.

Emoties

Bij een eerdere informatieavond over de komst van asielzoekers in Veenwouden liepen de emoties hoog op, maar dinsdag was de publieke tribune niet een volledig gevuld.

Nieuwe locatie

De coälitiepartijen kwamen met een gemeenschappelijke oproep om te zoeken naar een nieuwe locatie, zij vinden de nu uitgezochte locatie niet geschikt. Nadat alle partijen hadden gereageerd, is het duidelijk dat het collegevoorstel voor een AZC het niet zal halen.

Coälitiepartij ChristenUnie riep inwoners op om haar verantwoordelijkheid te nemen in het zoek naar een andere locatie. De SGP vindt de locatie wel geschikt, maar het aantal asielzoekers te veel.

Statushouders

Volgens Dantumadiel'82 moet er gezocht worden naar woningen voor statushouders, daardoor ontstaat er ruimte in de bestaande AZC's. Ook de PvdA komt met een motie voor kleinschalige opvang, die partij steunt het voorliggende voorstel niet. Lagere Lasten Dantumadiel is tegen de opvang, zij vinden dat het zorgt voor te veel overlast.

Burgemeester

Burgemeester Heldoorn zegt dat hij op pad gaat met de opdracht om pilotgemeente te zijn voor kleinschalige opvang, ook al wil het COA dat nu nog niet.

Trefwoorden: 
AZC Veenwouden
(Advertentie)
(Advertentie)