Gemeente Leeuwarden onveiliger geworden

05 apr 2016 - 06:32

De gemeente Leeuwarden is het afgelopen jaar volgens de politie maar ook volgens de inwoners wat minder veilig geworden. Dat blijkt uit de jaarlijkse veiligheids-index die burgemeester Crone maandag presenteerde. De gemeente scoort in het algemeen een 7,16 op veiligheid, maar vele delen van de stad scoren een onvoldoende. Dat geldt voor de binnenstad, onder andere vanwege drank- en drugsoverlast, maar dat geldt ook voor de wijk Wielenpôle. In die wijk zorgt een groep bewoners voor veel overlast en daardoor zijn er ook meer confrontaties.

De politie was het afgelopen jaar ook druk met overlast door mensen die in de war zijn. Het gaat vorig jaar om maar liefst 1230 incidenten, bijna de helft meer dan het jaar daarvoor. Het gaat om een groot probleem, vindt ook burgemeester Crone. De burgemeester wil daarom graag meer bevoegdheid hebben om in te grijpen als het nodig is. Volgens Crone is er ook gebrek aan een nieuw type opvang, waar mensen terecht kunnen die tijdelijk meer begeleiding of steun nodig hebben.

Nog een paar cijfers uit het veiligheidsrapport: Er werd vorig jaar 828 keer ingebroken in de gemeente Leeuwarden. Dat is wat vaker dan in 2014 (810 keer), maar weer veel minder vaak dan in 2013, toen er meer dan duizend keer werd ingebroken. Volgens Crone is duidelijk te merken dat veel huiseigenaren werk maken van het voorkomen van inbraken. Ook de jeugdoverlast en overlast door drugs en drank nam vorig jaar iets toe. Er waren 974 meldingen van overlast van jongeren. Dat werd voornamelijk veroorzaakt door acht groepen van lastige jongeren. Er waren vorig jaar 648 meldingen van overlast door drank en drugs. Ook dat is meer dan in 2014 (591 meldingen). Door de harde aanpak van de drugshandel in de binnenstad is de handel nu meer verschoven naar woonwijken (zoals de Wielenpôle). Deskundigen noemen dat het zogenaamde waterbedeffect.

(Advertentie)
(Advertentie)