Dood Jules Schelvis "niet te bevatten" voor Jouster dirigent

04 apr 2016 - 20:06

Dirigent Jan Vermaning uit Joure is erg van slag door de dood van Jules Schelvis die concentratiekamp Sobibor overleefde. "Je weet dat het eraan komt, maar het is wel een klap," zegt vermaning.

Vermaning werkte sinds 2012 intensief samen met Schelvis. Hij was een van de initiatiefnemers van de concertreeks Er reed een trein naar Sobibor. Schelvis vertelde daarin wat hij mee heeft gemaakt onderweg naar het vernietigingskamp Sobibor. Daar zijn 34.000 Nederlandse Joden heengebracht. Slechts achttien keerden terug.

Humaan
"Zijn visie op het leven heeft mij veranderd," zegt Vermaning. Bij het proces van John Demjanjuk bijvoorbeeld. "Toen vond Schelvis dat die oude man de gevangenis niet meer in hoefde. Hij wou alleen de waarheid weten. Dat is zo humaan. Aimabel. Men verwacht een andere reactie, als men weet wat er met zijn familie gebeurd is."

Overlevende
"Die laatste blik, dat was het indrukwekkendste van alles." Vermaning heeft het over de blik die hij in de ogen van Schelvis zag na het laatste concert in de serie Er reed een trein naar Sobibor. "Toen zag je dat hij wist dat het gedaan was. Hij was de enige die de reis overleefde. De enige die echt voor zich zag wat er echt gebeurde. Die zag waar zijn vrouw rechtsaf ging ..."

Op televisie
De NOS zendt maandagavond een registratie uit van het concert Er reed een trein naar Sobibor, om 22:55 uur op NPO2.

(Advertentie)
(Advertentie)