Hoorzitting over vluchtelingenopvang Heliconstate

04 apr 2016 - 14:51

Hoteleigenaar Harry Westers van het WTC-hotel en restaurant Elevé in Leeuwarden hebben een hoorzitting aangespannen tegen de gemeente Leeuwarden. De zitting dient maandagavond en gaat over de vraag of de gemeente wel vluchtelingen mag opvangen in Heliconstate. Dat zit vlak naast het WTC-hotel. "Wanneer zoiets als een vluchtelingenopvang vlak voor je sterrenrestaurant komt, dan word je daar niet blij van", laat Westers weten.

Bezwaarschrift

De hoorzitting is naar aanleiding van het bezwaarschrift dat Westers ingediend heeft aan het begin van het opvangtraject in Heliconstate. Hij richt zich daarbij op het bestemmingsplan. Westers verwacht er echter niet veel van. Volgens burgemeester Ferd Crone zijn tijdelijke opvangvoorzieningen gewoon toegestaan.

Er zijn tot nu toe nog geen klachten van klanten van het WTC-hotel, maar de verwachting is dat die er wel komen. Nu het mooi weer wordt, zijn de vluchtelingen meer buiten, net als afgelopen vrijdag. Toen was er een demonstratie van asielzoekers, die ontevreden waren over het eten en de lange wachttijd totdat ze duidelijkeid hebben over waar ze heen kunnen. Die vond plaats voor het WTC-hotel en Westers heeft dat ervaren als overlast.

Beter eten

Burgemeester Crone is maandag in gesprek geweest met de vluchtelingen, het COA en de IND en zal maandagavond ook nog met staatssecretaris Dijkhof praten, onder andere over de lengte van de procedure. Hij zegt begrip te hebben voor de klachten: ‘’Er wordt gewerkt aan beter eten.’’

(Advertentie)
(Advertentie)