Landelijke organisatie OLON: Lokale omroepen moeten fuseren

03 apr 2016 - 19:09

De OLON, de organisatie voor lokale omroepen, wil 62 streekomroepen in heel Nederland vormen. Daarmee zouden veel lokale omroepen verdwijnen. Voor Fryslân heeft de OLON drie nieuwe streekomroepen bedacht. Dat betekent dat het noorden en oosten van de provincie nog een streekomroep zouden overhouden. Het gaat dan om achttien regio's die dezelfde omroep krijgen. In het zuiden ziet OLON de lokale omroepen van Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren fuseren.

Ook de Stellingwerven, Opsterland en Heerenveen zouden aan één omroep genoeg hebben. Op dit moment zijn er nog ongeveer 250 lokale omroepen.

Geen bestaansrecht

De OLON denkt dat de fusies noodzakelijk zijn omdat het medialandschap erg verandert. Kleine lokale omroepen hebben geen of bijna geen bestaansrecht meer, zo schrijft de organisatie.

Lokale identiteit

Voorzitter Tinus Boomstra van Radio Eenhoorn staat nog een beetje neutraal in de discussie over de fusies. Volgens hem moet er nog heel veel uitgezocht en nagedacht worden. De grootste zorg is dat de lokale identiteit van al die omroepen verdwijnt. De omroepen zullen de komende weken over het plan discussiëren.

Ook voorzitter Simon Talsma van RTV Noordoost-Friesland (NOF) weet nog niet war de plannen precies betekenen voor zijn omroep. "We hawwe nochal wat kanttekeningen. It lokale nijs is ús besteansrjocht, dus dat wolle wy wol behâlde. Dêr is neffens de OLON ek wol romte foar, mar hoe en wat witte wy ek noch net."

De komende maanden mogen de omroepen reageren op de plannen. Daarna bekijkt de OLON of de plannen aangepast moeten worden.

Trefwoorden: 
OLON lokale omroepen fusie
(Advertentie)
(Advertentie)